Igår var det chokladens dag och jag bakade mig en glutenfri double chocolate cake!
Ett lager choklad med en lätt smak av kaffe, och ett lager med smak av jordnötssmör. Botten består av en mjuk maräng med hasselnötter.
Den blev mycket god men mastig, precis som en chokladkaka brukar vara.
Fördelen med att bara kunna äta en liten bit är att den varar väldigt länge och därmed kan avnjutas ofta.
Tycker du inte om kaffe så kan du helt utesluta det och bara göra en vanlig chokladganache istället, eller smaksätta den med något annat du tycker om.
Du behöver till botten!
- 100 g hasselnötter som du maler
- 1,5 dl rörsocker
- 4 st äggvitor
Du behöver till första lagret choklad
- 4 ägggulor
- 2 msk sukrin melis
- 1 dl starkt kaffe
- 3 dl vispgrädde
- 100 g mörk choklad
Du behöver till översta lagret choklad
- ½ dl grädde
- 25 g äkta smör
- 1,5 dl äkta jordnötssmör (smooth)
- 150 g mörk choklad
Gör såhär!
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en form med löstagbar kant på ca 20 cm i diameter.
Börja med att göra botten:
Mixa nötterna, vispa äggvitan till ett så pass hårt skum att du kan vända skålen upp och ner utan att det rinner ut.
Vänd ner de malda hasselnötterna och sockret i äggvitan.
Häll ner i formen och grädda mitt i ugnen ca 18-20 minuter.
När botten är färdiggräddad låter du den svalna helt, 10 min efter att kakan kommit ur ugnen lossar du på den löstagbara kanten försiktigt och låter kakan svalna klart utan kant.
Gör sedan första lagret med choklad:
Ha i äggulor, sukrin melis, kaffe och grädde i en kastrull.
Sjud under omrörning tills det tjocknat, ta bort från plattan och ha i chokladen under omrörning.
Ställ åt sidan och låt svalna.
När chokladkrämen svalnat, sätt på den löstagbara kanten på formen igen och häll över chokladkrämen, bre den jämnt över kakan.
Ställ i frysen så att chokladkrämen stelnar.
Gör sedan översta lagret med choklad:
Koka upp grädden tillsammans med smör, ta bort från plattan och ha i chokladen.
Smält under omrörning. När chokladen har smält, ha i jordnötssmöret och blanda runt till en jämn smet.
Ta ut chokladkakan från frysen och kolla så att första lagret med choklad har stelnat.
Har det stelnat så häll över chokladsmeten med jordnötssmör, bre den jämnt över kakan.
Ta en nypa havssalt och strö det över kakan.
Ställ sedan i frysen fram tills servering.
Serveras med vispad grädde och färska hallon
Förvaras i frys
Kommentarer
Skicka en kommentar