Råriven äpplekaka


På gammelmormor Sveas vis!
Skillnaden gentemot mammas skånska äpplekaka är att i gammelmormor Sveas ska äpplena rivas grovt och ligga på en bädd av ströbröd och smör!
Jag kan säga att gammelmormors tog hem segern här.
Att råriva äpplena går mycket snabbare än att skära i skivor, smaken av äpplena blev också mer framträdande som rårivet.

Du behöver! 
  • 150 g äkta smör
  • 2 dl ströbröd
  • 1,4 dl rörsocker
  • 7 normalstora svenska äpplen
  • 1 msk äkta kanel
Gör såhär! 
Sätt ugnen på 180 grader varmluft (annars 200 grader)
Vispa rumsvarmt smör och socker pösigt, tillsätt sedan ströbröd och blanda till en jämn massa.
Skala äpplena och riv sedan grovt på rivjärn.
Ta en form på ca 30x20 cm och lägg 3/4 av ströbrödsblandningen som en bädd över hela botten.
Platta ut med handen.
Ta sedan de rivna äpplena och fördela ut över ströbrödsbädden, pudra med kanel och lite rörsocker.
Ta sedan resterande ströbrödsblandning och pudra över de rivna äpplena.
Ställ formen mitt i ugnen ca 15-17 minuter, akta så att den inte bränns vid.

Servera med vaniljsås.


Kommentarer