Ännu en spännande efterrätt att servera till nyår!
Exotisk glutenfri fruktpizza med lemon och passionscurd som du vänder ner i vispad grädde.
Fruktpizzan går faktiskt åt det nyttigare hållet då botten är baserad på endast havre, banan, nötter och raw agavesirap.
Själva botten kan du forma som en rund pizzabotten, men du kan även göra den rektangulär.
När du plattar ut botten så gör den så tunn som möjligt för bästa resultat.
Välj och vraka bland de exotiska frukterna du gillar bäst.
Jag använde mig av mango, ananas, kiwi och physalis.
Du behöver till botten!
- 3 ekologiska bananer
- 2 ½ dl havregryn (väl glutenfria vid celiaki)
- ½ dl mandlar
- ½ dl havremjöl (välj glutenfritt vid celiaki)
- 0,5 dl raw agavesirap
Du behöver till curden!
- 1 dl färskpressad citronjuice (ca 3-4 ekologiska citroner)
- 1 dl urgröpt passionsfrukt (ca 4-5 st passionsfrukter)
- 1 dl rörsocker
- 2 hela ägg
- 1 äggula
- 50 g äkta smör
Gör såhär!
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa samman banan, havregryn, mandlar, havremjöl och agavesirap.
Platta ut degen till en "pizzadeg" på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Ta sedan ut ur ugnen och låt svalna helt.
Häll alla ingredienser utom smöret till curden i en kastrull, sjud under konstant omrörning!
När curden tjocknat (tar ca 10 min) ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret.
Fortsätt röra runt i curden tills smöret är helt smält, ställ åt sidan.
Vispa grädden och skär frukterna i valfri form.
Bre ett tunt lager av lemon och passioncurden på botten, vänd sedan ner resterande curd i den vispade grädden. Lägg nu den skivade frukten på botten med lemon och passioncurd, klicka sedan ut grädde och curd blandningen över frukten. Strö över lite mer frukt som avslutning.
Servera!
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa samman banan, havregryn, mandlar, havremjöl och agavesirap.
Platta ut degen till en "pizzadeg" på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Ta sedan ut ur ugnen och låt svalna helt.
Häll alla ingredienser utom smöret till curden i en kastrull, sjud under konstant omrörning!
När curden tjocknat (tar ca 10 min) ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret.
Fortsätt röra runt i curden tills smöret är helt smält, ställ åt sidan.
Vispa grädden och skär frukterna i valfri form.
Bre ett tunt lager av lemon och passioncurden på botten, vänd sedan ner resterande curd i den vispade grädden. Lägg nu den skivade frukten på botten med lemon och passioncurd, klicka sedan ut grädde och curd blandningen över frukten. Strö över lite mer frukt som avslutning.
Servera!
Kommentarer
Skicka en kommentar