Blomkålsstek med sötpotatismos (vegansk)



Ikväll hade vi blomkålsstek med sötpotatismos till middag!
Oj oj så gott det var, jag tackar väldigt vego så mycket för inspirationen till denna maträtt.
Det blir mycket mat och det är billigt, vi åt oss rejält mätta och det blev även en matlåda över till mig på Måndag.

Du behöver till blomkålsstek
  • 1 blomkålshuvud
  • 4 msk olivolja
  • 1 singelvitlök (pressad)
  • 0,5 msk soja
  • fem peppar-krydda
  • Himalayasalt 
Du behöver till sötpotatismos
  • 1 kg sötpotatis
  • 1 dl mandeldryck
  • 1-2 krm vitpeppar
  • Himalayasalt
Du behöver till pepparsås
  • 2 sharlottenlökar
  • 2,5 dl havregrädde
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk fem peppar 
  • 1 msk soja
  • 1-2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 tsk potatismjöl + 2 msk vatten
Gör såhär!
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman marinaden (olivolja, vitlök, soja, fem-peppar och Himalayasalt)
Skölj och skär bort bladen på blomkålen, låt stammen vara kvar.
Skär blomkålen i skivor och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Pensla blomkålen med marinaden, pensla bara ovansidan.
Sätt i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
Skala och koka potatisen, skär i stora bitar så går det fortare att koka.
Pressa sedan potatisen till mos, tillsätt mandeldryck och kryddor, smaka av. 
Finhacka löken till pepparsåsen, fräs i lite olivolja och krydda med fem-peppar.
Tillsätt sedan grädde, vatten, soja och svartvinbärsgelé, låt koka upp och sänk sedan värmen.
Rör samman 1 tsk potatismjöl  med 2 msk vatten, vispa ner i såsen.
Smaka av, tillsätt eventuellt mer krydda i såsen om du anser att det behövs. 

Servera!



Kommentarer