Vegansk spännande gryta


Ikväll gjorde jag denna underbara gryta! Fantastiskt god och enkel med djupa smaker.
Det är nog min bästa gryta hitintills faktiskt och det blir många portioner av den. Perfekt till dig som vill göra matlådor inför kommande arbetsvecka. Låt grytan stå och puttra på svag värme en god stund så att alla smakerna kommer fram ordentligt. Servera gärna med ekologiskt brunt bastmatiris. Riset jag använde går just nu att handla på matsmart, klicka HÄR för att komma till deras sida!

Du behöver! Till 4-5 portioner
  • 2 sötpotatisar
  • 1 liten aubergine
  • 1 liten zucchini
  • 1 röd paprika
  • 1 gul lök 
  • 2 vitlöksklyftor
  • Ca 200 g färsk grönkål
  • 300 g krossade tomater
  • 2 msk äkta jordnötssmör
  • saften från ½ lime
  • 5 dl oatly iMat
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 tsk röd currypasta
  • Peppar
  • Brunt basmatiris (ej vitt snabbris)
Gör såhär! 
Skala potatisen och skär i bitar. Koka potatisen under tiden som du finhackar löken och fräser några minuter i stekpanna. När löken mjuknat något, tillsätt hackad paprika och pressa över vitlök. Ha sedan över paprika och lökfräset i en större gryta, ställ åt sidan. Hacka aubergine och zucchini i mindre bitar och fräs några minuter i stekpanna. Krydda med lite salt och peppar. Ha sedan ner auberginen och zucchinin i grytan med paprika och lökfräset. Häll av vattnet från sötpotatisen som du kokat för sig själv, tillsätt nu potatisen i grytan med de frästa grönsakerna. Häll i de krossade tomaterna i grytan samt 5 dl Oatly iMat och grönsaksbuljongtärningarna. Låt koka upp och sänk sedan värmen så att grytan puttrar på svag värme. Tillsätt saften från den halva limen, jordnötssmöret, currypastan samt lite peppar. Rör runt tills jordnötssmöret löst upp sig. Låt grytan fortsätta puttra på svag värme medan du kokar riset som har lite längre koktid. När riset börjar bli klart, ha ner grönkålen i grytan och smaka sedan av. Tillsätt eventuellt mer kryddor om du tycker att det behövs. 

Servera!




I samarbete med Matsmart

Kommentarer