Enkel vegansk risotto


Denna enkla risotto slängde jag ihop ikväll till middag. Enkelt men supergott.
Jag har inget vitt vin i min risotto och inte heller någon vegansk ost, skulle du personligen föredra det så är det enkelt att lägga till. Ikväll kände jag för att äta så rent som möjligt utan en massa extra.
Risotto är verkligen en bra middagsrätt, den går att variera i oändlighet och är enkel att tillaga.
För att göra min risotto behöver du följande ingredienser.

Du behöver! 
  • 2 dl arborioris
  • 9 dl vatten + 2 buljongtärningar
  • 250 g skogschampinjoner
  • 1 litet knippe färsk sparris
  • 1 gul lök
  • 6 piccolino tomater 
  • 2 vitlöksklyftor
  • Peppar
Gör såhär!
Börja med att koka upp 9 dl vatten tillsammans med två grönsaksbuljongtärningar. När buljongen kokat upp drar du ner värmen på plattan så att buljongen fortsätter hålla sig varm men ändå inte fortsätter koka. Skala och hacka löken och fräs denna i en stor gryta (du ska få plats med riset sen). När löken börjat bli glansig, pressa över vitlöksklyftorna och höj sedan värmen på plattan, tillsätt riset samt 2 dl av den varma buljongen. Rör runt och låt koka sakta. Fortsätt späd med lite buljong i taget efterhand som riset suger upp buljongen, rör om ofta. Det är viktigt att buljongen är så varm att riset inte slutar koka när du tillsätter mer buljong, Riset kokar färdigt på 15-20 minuter, det ska finnas ett visst tuggmotstånd i riset utan att det fastnar i tänderna när det är klart. Under tiden riset kokar klart steker du skogschampinjonerna (som du hackat till lagom stora bitar) i en stekpanna. När skogschampinjonerna börjat få fin färg, skölj och bryt bort den träiga delen av sparrisen, skär sedan i lagom stora bitar. Spara dock en längre bit av toppen på sparrisen, det ser finare ut till uppläggningen än om den också är skuren i små bitar. När riset kokat klart blandar du ner skogschampinjonerna, sparrisen samt piccolino tomaterna som du delat i halvor. Om du valt att ha vegansk ost i din risotto är det nu du ska riva ner den i risotton, sedan är det klart för servering! 

Kommentarer