Vegansk & Glutenfri chokladbomb


Denna är för oss som aldrig kan få nog av choklad! En riktig chokladbomb med en viss syrlighet från hallon. Jag är själv helt galen choklad och väljer det framför allt annat godis alla dagar i vekan! För er som inte är riktigt lika glada för den ganska så kraftiga chokladsmaken, stay away!
Skippa pistagenötterna om du har nötallergi, de hamnade där som ett försök till dekoration och har ingen avgörande betydelse i bakverket.

Du behöver till botten!
  • 2 dl kokosmjöl 
  • 100 g vegansk choklad
  • 4 msk kakao
  • 1 dl kokhett vatten (ev + 2 msk)
  • 1,5 dl rörsocker
  • 0,5 dl smält smakneutral kokosolja
  • 0,5 tsk bakpulver
Du behöver till chokladmoussen! 
  • 0,5 dl smakneutral kokosolja
  • 2 dl kokosgrädde (enbart det hårda, vita från en konservburk)
  • 100 g vegansk choklad
  • 1,5 dl krossade frysta hallon
  • 8 torkade och urkärnade dadlar 
  • 0,5 tsk vaniljpulver
Gör såhär!
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Hacka sedan chokladen till browniebotten och häll ner i en bunke tillsammans med kakaon. 
Häll över kokhett vatten och blanda runt tills chokladen smält. Tillsätt sedan den smälta kokosoljan, blanda runt. Tillsätt sedan övriga ingredienser till browniebotten och blanda runt till en jämn smet. 
Smeten kommer vara väldigt fast, men upplever du den väldigt torr så tillsätt 2 msk kokhett vatten till. Ta fram en springform på ca 20 cm, kläm fast ett bakplåtspapper i botten och smörj sidorna med kokosolja. Häll sedan ner smeten i formen och tryck ut till en jämn botten.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
När browniebotten svalnat, smält kokosoljan till chokladmoussen och ha sedan i chokladen. 
Rör runt tills chokladen smält. Häll sedan över chokladsmeten i en matberedare/mixer. 
Tillsätt kokosgrädden (det hårda vita), dadlar och vaniljpulver. Mixa samman till en jämn smet. 
Häll sedan ut smeten i en bunke. Ta ut hallonen ut frysen och ha ner i en plastpåse. Krossa hallonen med händerna så det blir smulor. Blanda ner hallonen i chokladmoussen och bre genast ut det jämnt över browniebotten! Låt sedan stå i kylskåp ca 1-2 timmar innan servering. 

Dekorera med pistagenötter eller annat valfritt

Kommentarer