Mjuka jordnötstwix (vegan, glutenfritt)



En kaka med mjuk botten, ett mittenlager av jordnötssmör och dadlar, toppen består av en chokladkräm. Det bästa är att kakan är både vegansk och kan göras glutenfri om du använder dig av glutenfria havregryn. Perfekta små rutor att ha liggandes i frysen om du skulle få oväntat besök.
Varför inte bjud dina kolleger och vänner på den perfekta veganska kakan? Receptet räcker till ca 20 rutor.

Du behöver till botten!
  • 2 dl rismjöl 
  • 1 dl havregryn (glutenfria vid celiaki)
  • 2 msk smakneutral kokosolja
  • 2 msk agavesirap
  • 5-6 msk växtbaserad mjölk
  • 1 tsk vaniljpulver
Du behöver till mellersta lagret! 
  • 20 ekologiska torkade dadlar
  • 1 dl äkta jordnötssmör
  • 2 msk smakneutral kokosolja
  • 1 dl varmt vatten
Du behöver till översta lagret! 
  • 1 dl vatten
  • 3/4 dl kakao
  • 2 msk agavesirap
  • 50 g mörk vegansk choklad
Gör såhär!
Ta fram en fyrkantig form (ca 15x15 cm) och lägg ett bakplåtspapper i botten. 
Mixa samman alla ingredienser till botten förutom den växtbaserade mjölken. Tillsätt sedan lite växtbaserad dryck men lite i taget, mixa sedan tills du har en lagom fuktig deg. Hela degen ska vara fuktig! Det är inte säkert att du behöver använda dig av alla 6 msk, så börja med en 3-5 msk och se om det räcker eller du behöver använda mer. Tryck sedan ut botten i formen, ställ i kylskåp. Mixa nu samman ingredienserna till mellersta lagret, börja med att mixa sönder dadlarna, tillsätt sedan vatten, jordnötssmör och kokosolja. Ta ut formen ur kylen och bre på jordnötsmassan över botten. Ställ denna gången i frysen och låt stå minst 30 min. Vispa sedan samman det översta lagret genom att blanda vatten, kakao och agavesirap som du värmer under omrörning. När det börjar tjockna, tillsätt chokladen och rör runt tills chokladen smält. Ta ut formen ur frysen och bre på chokladkrämen, ställ sedan i kylen ca 1 timme så att det stelnar ordentligt. Ta fram kakan och skär i små rutor.
Förvaras i kylskåp. 




Kommentarer