Ikväll bakade jag mammas skånska äppelkaka på de sista äpplena vi hade hemma från Kivik. Att baka eller äta något annat än svenska äpplen såhär års är synd och skam enligt mig. Varför köpa importerade äpplen när våra egna svenskodlade smakar så underbart?
Du behöver till äpplekakan
- 5-6 stora svenska äpplen
- 1,5 msk björksocker
- 1,5 tsk äkta kanel
- 1,5 dl ströbröd
- 75 g äkta smör
Du behöver till vaniljsåsen
- 1 vaniljstång
- 2 dl mjölk
- 1 msk björksocker
- 1,5 msk potatismjöl
- 2 äggulor från ekologiska ägg
Gör såhär!Börja med att starta ugnen på 200 grader.
Rör ihop alla ingredienserna till vaniljsåsen och värm upp under konstant omrörning. Såsen får inte koka utan ska sjudas till den blir tjock.
När såsen tjocknat, ta bort från plattan och fortsätt med omrörning en liten stund till. Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet tills äpplekakan är färdig att serveras.
Skala nu äpplena och skär i lagom smala klyftor, lägg i en ugnssäker form/pajform.
Strö över björksocker och kanel. Strö sedan över ströbrödet, skaka lite på formen så att ströbrödet ramla ner överallt.
Hyvla smöret alternativt skär tunna skivor och lägg som ett täcke över äpplena.
Låt stå mitt i ugnen ca 20-25 minuter tills pajen fått en fin yta och äpplena mjuknat.
Servera äpplekakan ljummen med kall vaniljsås.
Vaniljsåsen som beskrivs här ska avnjutas i nära anslutning till att den blev gjord för bästa resultat.
Kommentarer
Skicka en kommentar