Chokladdoppade havrebollar



Väldigt lik den klassiska chokladbollen, men ändå inte. Denna version tycker jag är mycket godare och blir riktigt lyxig med smält choklad runt om!
Det blir många bollar på en smet och är perfekt att bjuda på till fikat. Jag själv bjöd själv på dessa idag när vi hade fika i stallet, fika-gästerna gav dem gott betyg!


Du behöver! 

  • 10 dl havregryn (jag använde gyllenhammars fiberhavregryn, den gröna förpackningen)

  • 250 g rumsvarmt smör

  • 1,5 dl björksocker

  • 2 toppade teskedar kakao

  • 4-5 msk vatten

  • 1,5 tsk vaniljpulver

  • 400 g mörk choklad

  • 100 g vit choklad

Gör såhär!Mixa havregrynen till mjöl i en matberedare. Häll sedan över i en bunke.
Tillsätt socker, kakao och vaniljpulver. Blanda runt.
Skär smöret i kuber och ha i blandningen, knåda till en jämn smet.
Ha i vattnet, ungefär 4 msk. Smeten ska inte bli för lös men inte heller för torr. Tillsätt mer vatten om det behövs.
Forma smeten till lagom stora bollar. Ställ sedan i kylskåp medans du smälter chokladen.
Smält chokladen över vattenbad, den mörka för sig och den vita för sig.
Doppa bollarna i den mörka chokladen, ställ sedan på galler med bakplåtspapper och låt stelna så pass att du kan ringla över den vita chokladen.
När bollarna är klara, ställ i kylskåp helst över natten.

Kommentarer