Glutenfri mangotårta med passionsfruktscurd



En syrlig och knäckig tårta med en underbar lemon/passionsfruktscurd i mitten!
Det blir många bitar och passar utmärkt till dig som gillar när det är syrligt och fräscht. Rekommenderas varmt att bjuda på vid nästa kalas!
Bakelsen gör sig bäst om den får stå kallt i kylskåp några timmar innan servering, därmed kan du med fördel baka denna kvällen innan den ska avnjutas.

Du behöver till botten! 

  • 200 g äkta smör

  • 6 ½ dl havregryn

  • 2 msk potatismjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 dl björksocker

  • 1 ½ tsk vaniljpulver

  • 3/4 dl raw agavesirap

Du behöver till curden!

  • 1 dl färskpressad citronjuice ( 2 st stora ekologiska citroner)

  • 1 dl urgröpt passionsfrukt (5 medelstora passionsfrukter)

  • 2 hela ägg

  • 1 äggula

  • 1 dl björksocker

  • 50 g äkta smör

Du behöver till toppingen! 

  • 3 dl vispadgrädde

  • 2 mango tärnade i bitar

  • resterna av curden

Gör såhär! 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda under tiden havregryn, potatismjöl, bakpulver, björksocker och vaniljpulver i en stor skål. Blanda väl.
När smöret smält, tillsätt detta i skålen med de övriga ingredienserna. Tillsätt även agavesirapen. Rör runt.
Platta ut degen på en vanlig ugnsplåt klädd med bakplåtspapper, platta ut så att degen täcker största delen av plåten utan att degen delas. Den ska fortfarande hänga ihop. Grädda sedan mitt i ugnen ca 15 minuter.

Under tiden som botten är i ugnen gör du curden.
Ta fram en kastrull, ha i alla ingredienserna till curden utom smöret. Sjud under konstant omrörning, det får inte koka!När curden tjockat (den ska bli rätt tjock) ta bort från plattan och tillsätt smöret. Fortsätt med omrörning en stund tills curden börjar svalna av.
Ställ curden åt sidan och låt svalna helt.

När botten är färdig ta ut den från ugnen och låt svalna helt.
När botten är sval, dela den i två lika stora delar (lodrätt) bred sedan på curd (inte allt) på en av bottnarna, lägg sedan den andra botten ovanpå den med curd på.

Vispa nu grädden hårt, tillsätt sedan resterna av curden. Bre på grädde/curd blandningen ovanpå den andra botten, dekorera sedan med tärnade mangobitar.

Låt stå i kylskåp minst 2 timmar innan servering. Allra helst över natten! 

Kommentarer