Bön och sötpotatisgryta i jordnötssås


Gröna bönor säger jag, men det egentliga namnet är haricots verts, men vem orkar säga hela det ordet?
Nej, här säger vi gröna bönor och så kommer det förbli. Detta var min valborgsmiddag igår, mycket gott! Spännande och nya smaker för mig i jordnötssås och ingefära, det är smaker jag inte helt är bekant med inom matlagningen. Grytan är väldigt enkel att tillaga, likaså såsen som du bara mixar ihop i en matberedare. Grytan gör sig bäst om du serverar ris till, riset suger upp alla smaker ur såsen och det bli som en symfoni i munnen! Nämnde jag att den dessutom är vegansk?

Du behöver grytan! 
  • 1 lite större sötpotatis 
  • Ca 300 g haricots verts (gröna bönor)
  • 150 g små fina broccoli
  • 1 gul lök 
  • 3 dl vatten 
  • 2 msk sweet chili sås
  • ½ tsk färskriven ingefära
  • Chiliflakes
  • Salt & Peppar
Du behöver till jordnötssåsen! 
  • ½ tsk färskriven ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 dl äkta jordnötssmör
  • 2 msk kinesisk soya
  • 1 dl Oatly iMat 
  • 4 msk vatten
  • 1 msk agavesirap
  • 0,5 dl sweet chili sås
Gör såhär! 
Använder du frysta haricots verts samt fryst broccoli, ta ut från frysen och låt ligga i rumstemperatur. Skala och finhacka löken, fräs sedan i en stor gryta, tillsätt den rivna ingefäran. Skala och hacka sötpotatisen i mindre bitar, tillsätt denna i grytan tillsammans med 3 dl vatten, sweet chili sås, chiliflakes (valfri mängd) samt salt och peppar (valfri mängd). Låt koka upp och låt sedan småputtra tills potatisen börjat mjukna, det tar ca 6-7 minuter. Mixa under tiden ihop alla ingredienser till jordnötssåsen i en matberedare, mixa tills det har blivit en slät sås. När potatisen i grytan har mjuknat, skär haricots verts bönorna i mindre bitar, gör samma om du använder större broccoli buketter. Tillsätt haricots verts (gröna bönor) samt broccolin i grytan, blanda runt. Häll även jordnötssåsen i grytan och blanda runt, låt koka upp under omrörning, sänk sedan till lägsta graden på spisen och låt små puttra på låg värme medan du kokar riset, rör om då och då så det inte bränns vid i botten. 

Klart för servering!

Kommentarer