Vegansk och glutenfri ananaspaj


En syrlig och krämig ananaspaj som är både vegansk och glutenfri!
Syrligheten kommer från soygurten som också gör pajen krämig.
Kanske något att baka till morgondagens melodifestival?

Du behöver till botten!
  • 2,5 dl rismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 80 ml ananasjuice 
  • 3/4 dl smakneutral kokosolja
  • 1 dl rörsocker
Du behöver till fyllningen!
  • 1 färsk ananas
  • 2 burkar konserverad ananas (280 g avrunnen vikt)
  • 2,5 dl soygurt vanilj
  • 2 msk rörsocker
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl majsstärkelse
Gör såhär!
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och skär den färska ananasen i bitar (ta bort den hårda stammen i mitten) lägg den skurna ananasen i en skål tillsammans med soygurt, rörsocker, vanilpulver och majsstärkelse.
Mixa samman detta till en jämn smet. Använd stavmixer eller matberedare.
Häll sedan över smeten i en kastrull, värm under konstans omrörning på medelvärme tills smeten blivit en tjock kräm. Det tar ca 5 minuter. När krämen tjocknat, ta bort från plattan och låt svalna av.
Ta fram den konserverade ananasen och skär i mindre bitar, blanda dessa i ananaskrämen.
Ta fram en form med avtagbar kant (ca 20 cm), lägg ett bakplåtspapper i botten och smörj sidorna med kokosolja.
Blanda samman alla ingredienserna till botten och knåda till en deg.
Tryck ut degen i botten på formen och tryck försiktigt upp degen med tummen en bit upp mot kanterna. Häll ananaskrämen över botten.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Ta ut pajen och låt svalna av helt.

Servera!

Kommentarer