Frozen peanut butter and chocolate pie (vegansk, glutenfri)



En browniebotten med två lager mousse. Den ena med smak av jordnötssmör och den andre med smak av choklad. Det blir mycket bak med jordnötssmör just nu, jag råkade handla hem några kilo när det var på extrapris. Vem kan motstå äkta jordnötssmör till sådana pangpriser? Pajen ska inte vara helt frusen när den serveras, så ta fram den i god tid innan den ska avnjutas. Ungefär som vid en frozen cheesecake. Lite kall men ändå så att det går att ta sig igenom den.

Du behöver till botten! 
  • 2,5 dl kokosmjöl
  • 100 g vegansk choklad 
  • 5 msk kakao
  • 1,5 dl rörsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl smält smakneutral kokosolja
  • 1 dl kokhett vatten (eventuellt 2 msk till om smeten är för torr)

Du behöver till jordnötsmoussen! 
  •  1 dl kikärtsspad 
  • 1,5 dl jordnötssmör 
  • ½ msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk agavesirap 
  • 3 msk kokosgrädde (det hårda, vita)
  • 2 krm vaniljpulver
Du behöver till chokladmoussen!
  • 2 konservburkar med kokosgrädde (endast det hårda, vita)
  • 3 msk agavesirap
  • 3 msk kakao 
  • 50 g vegansk choklad
  • 1 nypa himalayasalt 
Gör såhär! 
Börja med browniebotten. Ta fram en springform på ca 20 cm i omkrets. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med kokosolja.
Hacka chokladen, häll sedan i en skål och blanda ner kakaon. Koka vatten och häll detta över chokladen och kakaon. Rör runt tills chokladen smält.
Blanda sedan i socker, kikärtsspad och kokosoljan. Blanda runt. 
Vänd sedan ner kokosmjölet, konsistensen på smeten kommer nu vara ganska tjock.
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Ta sedan ut ur ugnen och låt svalna helt. 
Vispa sedan ihop jordnötssmör, agavesirap och kokosgrädden (det hårda, vita) i en stor skål, ställ åt sidan medan du vispar samman kikärtsspad och färskpressad citronjuice. Vispa detta med elvisp tills det bildats ett vitt och hårt skum. Vänd sedan försiktigt ner detta i skålen med jordnötssmet, häll sedan över browniebotten, låt sedan stå i frys ca 1 timme. 
Blanda sedan ihop chokladmoussen. Gröp ur det hårda vita ur kokosgrädden ner i en skål, tillsätt agave, kakao, salt och 20 g smält choklad.  Häll detta över jordnötsmousse-lagret, ställ sedan formen i frysen igen. Låt stå över natten eller minst 6 timmar. Dekorera pajen med små peanut butter cups 
Ta fram pajen ca 30 min innan servering. 

Kommentarer