En perfekt syrlig och lagom söt efterrätt/dessert med glutenfritt smul! En favorit hos mig som älskar bakverk och efterrätter som innehåller äpple.
Du behöver till äppelkompott
- 6 st syrliga svenska äpple
- 2,5 dl vatten
- 2 tsk äkta kanel
- 3 msk björksocker
- 1 dl vatten
- 1 msk potatismjöl
Du behöver till smul
- 2 dl bovetemjöl
- 3 dl havregryn
- ½ dl björksocker
- 150 g äkta smör
Du behöver till vaniljgrädde
- 1 dl grädde (ej vispad)
- 1,5 dl vispad grädde
- 3 msk björksocker
- 1,5 tsk äkta vaniljpulver
- 1 äggula
Gör såhär!
Börja med smulet. Sätt ugnen på 200 grader. Smält sedan smöret i en kastrull. När smöret är smält, ta bort grytan från värmen och ha i bovete, havregryn och björksocker. Blanda runt. Smula sedan ut på en plåt med bakplåtspapper, sätt mitt i ugnen ca 5-7 minuter. Ha noga koll så att det inte bränns vid, rör omkring 1-2 gånger så att det gräddas jämnt. När smulet är klart, ta ut det från ugnen och låt svalna.
Skala äpplena och skär i skivor. Lägg i en kastrull och ha i 2,5 dl vatten, björksocker och kanel. Låt koka upp. När äpplena blivit mjuka, dra ner värmen så att kompotten sjuder och inte kokar. Blanda 1 dl vatten och 1 msk potatismjöl separat i ett litet glas tex, häll sedan över blandningen i äppelkompotten under omrörning. Ta bort kompotten från plattan och låt svalna.
Häll 1 dl ovispad grädde i en kastrull tillsammans med 3 msk björksocker och 1,5 tsk vaniljpulver Sjud tills sockret har smält. Ha sedan i äggulan (det får inte koka) sjud sedan på medelvärme tills grädden tjocknat något. Ta sedan bort från plattan och låt svalna. Vispa sedan 1,5 dl grädde med elvisp, blanda i den svalnade vaniljgrädden.
Servera i små dessertglas. Börja lagret med kompott, sedan smul och sist vaniljgrädde. Lägg så att du har två lager av allt. Avsluta med en klick kompott överst.
Servera och njut!
Kommentarer
Skicka en kommentar