Äppelkompott med glutenfritt smul



En perfekt syrlig och lagom söt efterrätt/dessert med glutenfritt smul! En favorit hos mig som älskar bakverk och efterrätter som innehåller äpple.

Du behöver till äppelkompott
  • 6 st syrliga svenska äpple
  • 2,5 dl vatten
  • 2 tsk äkta kanel
  • 3 msk björksocker
  • 1 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl

Du behöver till smul
  • 2 dl bovetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • ½ dl björksocker
  • 150 g äkta smör

Du behöver till vaniljgrädde
  • 1 dl grädde (ej vispad)
  • 1,5 dl vispad grädde
  • 3 msk björksocker
  • 1,5 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 äggula

Gör såhär! 
Börja med smulet. Sätt ugnen på 200 grader. Smält sedan smöret i en kastrull. När smöret är smält, ta bort grytan från värmen och ha i bovete, havregryn och björksocker. Blanda runt. Smula sedan ut på en plåt med bakplåtspapper, sätt mitt i ugnen ca 5-7 minuter. Ha noga koll så att det inte bränns vid, rör omkring 1-2 gånger så att det gräddas jämnt. När smulet är klart, ta ut det från ugnen och låt svalna.

Skala äpplena och skär i skivor. Lägg i en kastrull och ha i 2,5 dl vatten, björksocker och kanel. Låt koka upp. När äpplena blivit mjuka, dra ner värmen så att kompotten sjuder och inte kokar. Blanda 1 dl vatten och 1 msk potatismjöl separat i ett litet glas tex, häll sedan över blandningen i äppelkompotten under omrörning. Ta bort kompotten från plattan och låt svalna.

Häll 1 dl ovispad grädde i en kastrull tillsammans med 3 msk björksocker och 1,5 tsk vaniljpulver Sjud tills sockret har smält. Ha sedan i äggulan (det får inte koka) sjud sedan på medelvärme tills grädden tjocknat något. Ta sedan bort från plattan och låt svalna. Vispa sedan 1,5 dl grädde med elvisp, blanda i den svalnade vaniljgrädden.

Servera i små dessertglas. Börja lagret med kompott, sedan smul och sist vaniljgrädde. Lägg så att du har två lager av allt. Avsluta med en klick kompott överst.

Servera och njut!

Kommentarer